دعوای الزام به ایفای تعهدات در قراردادهای ملکی
دعوای الزام به تعهدات در قرارداد های ملکی ، یکی از دعاوی ملکی که البته یک عنوان عام دارد که در سایر دعاوی نیز ممکن است اتفاق بیافتد الزام به ایفای تعهدات قرادادی است. برخی از الزامات نسبت به تعهدات، دعوای تحت عنوان مجزای خاصی هستند مانند دعوای الزام به تنظیم سند، دعوای الزام به اخذ پایان کار که در قسمتهای آینده به بررسی برخی از آنها می پردازیم.
طرفین دعوای الزام به ایفای تعهدات چه کسانی هستند؟
الزام به ایفای تعهدات قراردادی، که این دعوا نیز مانند سایر دعاوی شامل طرفینی است. در این دعوا خواهان، کسی است که تعهد به نفع اوست و به آن متعهد له نیز گویند و خوانده کسی است که تعهد علیه وی صادر شده است و به عبارت دیگر به کسی گفته میشود که متعهد به انجام کار یا پرداخت مالی است.
مرجع رسیدگی در دعوای الزام به ایفای تعهدات در قراردادهای ملکی کیست؟
طبق مفاد ماده 12 آیین دادرسی مدنی، اگر دعوایی مرتبط با ملک باشد، مرجع صالح رسیدگی به آن، محل وقوع ملک است و اگر دعوا مرتبط با ملک نباشد و تعهدی وجود داشته باشد که صرفا بخواهیم در آن خواندهی دعوا را متعهد به انجام تعهد یا پرداخت خسارت یا چیزی شبیه به این نماییم، در این حالت، دادگاه صالح به رسیدگی، محل اقامت خوانده خواهد بود. پس از اینکه رای صادر و قطعی شد مانند سایر دعاوی حقوقی نیازمند درخواست صدور اجرائیه است. در اجرا یا شخص به تعهد خود عمل میکند و یا به تعهد خود عمل نمیکند که در این حالت می توانیم وی را ملزم کنیم توسط شخص دیگری به تعهد خود عمل نماید و اگر باز به تعهد خود عمل نکرد میتوانیم در نهایت قرارداد را فسخ کنیم.
نکات کلیدی دعوای الزام به ایفای تعهدات قراداد ملکی :
- اگر زمان تعهد مشخص نبود، در اینجا بهتر است اظهارنامهای به مخاطب که درواقع همان خوانده و متعهد است، مبنی بر اینکه وی را ملزم نماییم که در مدت مورد نظر به فرض 10 روز به تعهد خود عمل نماید، داده شود.
- اگر اسبابی که تعهد را از بین میبرند، اتفاق افتاده باشد، نمیتوانیم اقامه دعوا کنیم. مثل آنکه تعهد تبدیل شده باشد. به عنوان مثال وی را متعهد کردهایم در زمینی 10 درخت کاشت کند و بعد منصرف شدیم و متممی در قرارداد ذکر کردیم و وی را متعهد به پرداخت ملبغی میکنیم در این حالت چون تبدیل تعهد صورت گرفته است نمیتوان طرف را ملزم به ایفای تعهد قبلی یعنی کاشت درخت کرد. در فرض دیگر نیز اگر تهاتر و ابرای ذمه صورت گرفته باشد و شخص را ملزم کرده باشیم که به ازای هر روز تاخیر در وظیفه و یا کار، ملزم به پرداخت مبلغی باشد و حال ممکن است به دلیل روابط دوستانه با وی ابرای ذمه نماییم و بر وی ببخشیم. که در این حالت میتوانیم آن را صورت جلسه نموده و یا از طریق شهودی آن را ثبت نماییم که در دیگر حقی نداریم.
- اگر تعهد به موقع توسط متعهد انجام نشد و منجربه بروز خسارتی به متعهد له شد، زمانی که تعهد به نفع ماست و به عبارت دیگر کسی که متعهد به الزام ایفای تعهد نسبت به ماست در موعد مقرر قانونی و یا توافق شده کار را انجام نداد، اگر خسارت در قراداد در نظر گرفته شده باشد، میتوانیم همزمان با دادخواست الزام به ایفای تعهدات، مبلغ خسارت را نیز از وی مطالبه نماییم و اگر خسارتی در نظر نگرفته باشیم، تحت عنوان خسارت تاخیر تادیه، خسارت را از وی مطالبه نماییم.
- امکان هم زمان طرح هر دو درخواست نیز وجود دارد یعنی تحت عنوان یک دعوای حقوقی و یک دادخواست، هم دادخواست الزام به ایفای تعهد قراردادی و هم دادخواست پرداخت خسارت به اندازه مبلغ مورد نظر را نماییم.
پیرامون نکات مهم حقوقی قرارداد مشارکت در ساخت بیشتر بدانید >>>>>
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] […]